
Från tidning till webben
I takt med att digitaliseringen har tagit över samhället och våra rutiner har även reklam och marknadsföring tvingats anpassa sig. Idag krävs det att företag, varumärken och samhällsorgan engagerar sig digitalt för att nå ut till sin potentiella målgrupp.
Banners och annonser
Det första steget som togs i samband med digitaliseringen var att göra banners och annonser digitala. Företag annonserade på olika webbplatser med diverse banners och budskap oftast placerade högst upp på sidan eller längst ner. I ett första skede handlade det främst om att synas, och att länka till den egna hemsidan var inte alltid en självklarhet. Det skulle dock snabbt förändras till att i stort sett alltid referera direkt till avsändarens hemsida, sajt eller plattform.
Än idag lever banners som en del av den reklam vi möter på de digitala plattformarna, men den här formen av annonsering är numer oftast en del av något större. Företag som använder sig av banners tenderar att ha parallella digitala kampanjer löpande vid sidan av annonseringen. Inte sällan är dessutom dagens banners av interaktiv form där användaren har större chans att agera. En nackdel som dock bör nämnas med bannersannonseringen är det faktum att många användare använder sig av adblocker på nätet, vilket är ett blockeringsprogram för annonser som just banners.
Redaktionellt innehåll
Som en del av en annonskampanj på nätet kan även visst redaktionellt innehåll inkluderas. Det gäller både när företag väljer att annonsera i digitala tidningsmagasin och på exempelvis bloggar. Det redaktionella innehållet är en slags reklam i skrift som går ut på att marknadsföra en produkt eller tjänst direkt i en artikel eller blogg. Går du exempelvis in på Aftonbladets digitala plattform kommer du att hitta flertalet artiklar som i liten text tituleras “annons” högst upp. Det är alltså en avsändare som står för annonsen som är utformad som en riktig artikel och placerad mitt bland övrig läsning på sajten.
Bloggare skriver ofta om produkter och tjänster i sitt flöde, vissa är bättre än andra på att få det redaktionella innehållet att smidigt flyta in i den övriga texten. Det gäller att ha en känsla för vilken typ av reklam som passar på bloggen i fråga, något både avsändaren och bloggaren bör tänka på. En produkt som hamnar i en kontext som till mycket talar emot avsändarens budskap är knappast bra reklam.
Framtiden för webbannonsering
Att den digitala eran har tagit oss från att möta irrelevanta annonser till att ta del av anpassad reklam är till viss del sant. Nu för tiden har nämligen marknadsförare redskapen som krävs för att nå en målgrupp med preciserad tajming. Det innebär i sin tur att användare inte riskerar att slösa tid på att se ointressanta produkter eller tjänster i onödan.
Mer än 50 % av jordens befolkning har idag access till smartphones eller surfplattor och inte sällan har internetanvändare ett antal konton på sociala medier. Annonsering på webben kommer garanterat att hålla sig kvar en lång tid framöver, men sättet vi tar del av reklam kommer kontinuerligt att utvecklas och gå mot en mer programmatisk annonsering.